Medicijngebruik met maaltijden aan huis

Veel medicijnen hebben bijwerkingen, die de kans op bijvoorbeeld een val of duizeligheid vergroten. De bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter. Op deze pagina leest u wat u kunt doen als u medicijnen gebruikt, die het risico op een val vergroten. Medicijnen en maaltijden van de maaltijdservice gaan doorgaans goed samen. De maaltijden aan huis zijn gezond en bevatten veel vitamines en goede voedingsstoffen. Het kan zijn dat het verstandig is bij bepaald medicijngebruik bijvoorbeeld speciale dieetmaaltijden te nuttigen, denk dan aan glutenvrij, lactosevrij, zoutarm of vloeibaar voedsel.

Medicijnen en vallen
Hieronder ziet u een lijstje met medicijnen die het risico op een val kunnen vergroten. Gebruikt u één of meerdere van onderstaande medicijnen én bent u gevallen of bijna gevallen, ga dan naar uw arts om uw medicijngebruik te bekijken. Soms kan veranderen van medicijn uitkomst bieden. Neem uw medicijnen mee naar uw arts.

  • slaap- en kalmeringsmiddelen;
  • middelen voor hart- en vaatziekten;
  • middelen tegen depressiviteit;
  • sterke pijnstillers;
  • Sommige antibiotica;
  • Sommige anti-epileptica.

Slaap- en kalmeringsmiddelen, maar ook sterke pijnstillers, beïnvloeden het reactievermogen. Dit heeft u vaak zelf niet door. Ze veroorzaken sufheid, slappere spieren, problemen met concentratie en coördinatie en soms wazig zien. Dit is niet alleen in het verkeer gevaarlijk, maar ook bij andere activiteiten, zoals schoonmaken en traplopen. Medicijnen die het reactievermogen beïnvloeden hebben een gele waarschuwingssticker op de verpakking. Middelen voor hart- en vaatziekten en middelen tegen depressiviteit kunnen de bloeddruk verlagen en klachten van duizeligheid geven. Al deze medicijnen zijn met een specifieke reden voorgeschreven. Alleen in overleg met uw behandelend arts kan aanpassing van de medicijnen plaatsvinden.

Gebruikt u meerdere medicijnen?
Bepaalde combinaties van medicijnen geven een groter risico van een val. Als u veel medicijnen gebruikt is de kans op een gevaarlijke combinatie groter. Denk hierbij ook aan het regelmatig gebruik van zelfzorg medicijnen, zoals pijnstillers. Overleg af en toe met uw huisarts of apotheker over de juiste medicijnen en of alle medicijnen nog nodig zijn.

Alcohol
Iedereen weet dat het gebruik van alcohol uw balans en zicht verstoort. Ook als u nog niets merkt is uw reactievermogen verslechterd. Bent u al eens gevallen of heeft u een hoog risico om te vallen, houd hier dan rekening mee door minder of geen alcohol te gebruiken.

Wat kunt u doen?

  1. Goed gebruik van uw medicijnen is belangrijk;
  2. Uw arts kan u adviseren als u last heeft van bijwerkingen;
  3. Wees matig met alcohol;
  4. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u de Geneesmiddelen Infolijn bellen;
  5. Op www.apotheek.nl is veel informatie over medicijnen te vinden;
  6. Probeer bij voorkeur geen of zo weinig mogelijk slaapmiddelen te gebruiken. Bedenk hierbij dat het slaappatroon op oudere leeftijd verandert. De slaap is minder diep en kent meer onderbrekingen. Bovendien slapen ouderen korter;
  7. Voor hulp bij het afbouwen van slaap- of kalmeringsmiddelen kunt u overleggen met uw huisarts.
  8. Eet voldoende goede maaltijden. Probeer de ontbijt, lunch en diner moment bewust in te vullen en neem voldoende tussendoortjes. Een maaltijdservice kan speciale dieetmaaltijden voor u bezorgen.

Bekijk nu de mogelijkheden in Groningen, Den Haag of Zaanstad en Venlo bij aanbieders als Mealhero en Apetito.