Knolselder is één van die vele vergeten groenten uit grootmoeders tijd die meer verdient. Deze groente is niet alleen lekker, maar vooral gezond, zeker in het vooruitzicht van de winter. Deze groenten zorgt in de eerste plaats voor een versterkt immuunsysteem en extra natuurlijke weerstand maar heeft nog heel wat meer invloed op je gezondheid. Niet voor niets zien we het regelmatig terug in verschillende dieet gerechten. Knolselder kan niet alleen gegeten worden als groente, maar zeker ook als gezond alternatief voor aardappelen.
Hoe eet je knolselderij?
Knolselderij als vervanger van aardappelen is niet alleen verfijnd en lekker, maar ook erg voedzaam en boven alles gezond. In tegenstelling met de klassieke selder groeit knolselder onder de grond, behoort zo tot de grote familie van de wortelen en is nauw verwant met selderij en bleekselderij. Je kan deze groente zowel koken als stoven, bakken en stomen. Toch eet je knolselder bij voorkeur rauw, dan geniet je maximaal van zijn vele gezondheidsvoordelen. Gekookte of gebakken, deze groente heeft een bijzonder zachte en romige smaak.
De gezonde voedingsstoffen van knolselder
Vitaminen
knolselder is rijk aan vitaminen C, B1, 3 en B5 en K. Eén voor één sterke antioxidanten die je natuurlijke weerstand verhogen
Mineralen:
deze groenten is een belangrijke leverancier van fosfor, maar ook van IJzer, koper, mangaan, natrium, kalium, magnesium, calcium en zink
Osteoporose:
de hoge concentratie aan vitamine K verzacht de symptomen van osteoporose en van de ziekte van Alzheimer
Hart- en vaatziekten:
deze vergeten groente is uitzonderlijk rijk aan onmisbare voedingsvezels die zorgt voor een gezond evenwicht tussen je gezonde HDH en ongezonde LDL- cholesterol. Zo wordt voorkomen dat je bloedvaten dichtslibben. Deze groente heeft zo niet alleen een gunstig effect op hart- en vaatziekten maar zeker ook op hoge bloeddruk
Nierstenen:
knolselder stimuleert de zuiverende werking van je nieren waardoor eventuele nierstenen gemakkelijker worden uit geplast
Gezonde darmflora:
door zijn vele voedingsvezels zorgt knolselder voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit.
Extra weerstand:
knolselder zorgt voor extra weerstand en is in het vooruitzicht van de winter een sterke aanrader tegen verkoudheden, griep, keelpijn, heesheid, bronchitis en andere aandoeningen van je luchtwegen
Reuma:
vanwege zijn ontstekingsremmende werking helpt knolselder bij reumatische aandoeningen zoals reuma, artrose, artritis en jicht
Een snel en eenvoudig recept: knolselderijsoep
Zelf koken met knoldelderij? Hieronder vindt u een heel eenvoudig gerecht. Een soepje met een aantal ingrediënten die binnen mum van tijd op tafel staat. Ook regelmatig beschikbaar als koelverse maaltijd of als vriesvers bijvoorbeeld bij Vers aan Tafel.
Ingrediënten voor vier personen:
vier preien, één knolselder, één blokje groentebouillon, enkele takjes tijm, peterselie, twee ajuinen, peper, zout en één liter water.
Bereiding:
stoof twee ajuinen en de vier preien. Gebruik zowel het groene als het witte deel van de prei. Voeg er het water aan toe en de in kleine plakjes gesneden knolselder. Breng dit alles op smaak met het blokje groentebouillonblokje, peper en zout. Laat alles gedurende een half uurtje koken op een laag vuurtje en voeg er pas dan de fijngesneden peterselie en enkele takjes tijm aan toe en laat alles nog enkele minuten door koken